sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Naudan sisäpaisti, karamellisodut kasvikset ja punaviinikastike


Alunperin tarkoituksenamme oli tehdä pitkään haudutettua lihaa, mutta koska sisäpaisti sattui olemaan tarjouksessa ja vieläpä suomalaista, valikoitui ruoaksemme tälle sunnuntaille naudanpaisti. Parempia osiahan ei kannata hauduttaa vaan paistaa niin, että liha jää keskeltä hieman raa'aksi. Lisukkeeksi tein vielä uunibataattia ja vuohenjuustosalaattia. Ohjeesta riittäisi ehkä kolmelle tai neljälle, meillä kahdella syöjällä paistia jäi vielä huomisellekin päivälliselle.

Marinadi:

600 g naudan sisäpaistia



2 dl
punaviiniä
2 rkl
balsamicoa
2
valkosipulinkynttä
1 tl
suolaa
2 tl
2 tl
timjamia
rosmariinia
1
laakerinlehti

mustapippuria


Pilko valkosipulinkynsi pieneksi silpuksi. Niitä voi laittaa enemmänkin, tällä hetkellä kaapistani löytyvät vain ovat jättiläismäisiä. Yhdistä kaikki ainekset keskenään ja valuta paistin päälle. Laakerinlehden voit laittaa kokonaisena tai repiä paloihin. Anna marinoitua seuraavaan päivään.

Ota seuraavana päivänä liha huoneenlämpöön viimeistään tuntia ennen kypsennystä. Kuivaa pinta ja paista lihan pinnat nopeasti pannulla ruskeiksi ja siirrä sitten uunivuokaan. Kaada päälle marinadia. Tökkää paistilämpömittari paksuimpaan kohtaan ja paista 125 °C kunnes sisälämpötila on 55 °C. Ota paisti pois uunista ja kääri folioon. Anna vetäytyä, kunnes lämpömittari näyttää 60 °C. Näin saat medium-kypsyysasteen. Itse en tajunnut vahtia paistia tarpeeksi ja kypsensin sen suoraan uunissa 60 °C, jolloin kypsyysaste oli noin medium +. Paistumiseen meni minulla noin tunti ja vetäytymiseen noin puoli tuntia. Leikkaa vetäytymisen jälkeen paisti viipaleiksi.

Karamellisoidut kasvikset:


4
2
salottisipulia
porkkanaa
50 g
voita
1 rkl
hunajaa

Kuori porkkanat ja halkaise pitkittäin. Sulata voi samassa pannussa, missä ruskistit lihankin. Lisää kuoritut salottisipulit (jätä kantaa sen verran, että sipulit pysyvät kasassa) ja porkkanat. Paista 5 - 10 minuuttia eli kunnes sipulit saavat väriä. Lisää paiston puolivälissä hunaja. Siirrä ne sitten uunivuokaan naudan kanssa kypsymään.

Punaviinikastike:


paistoliemi
1 dl
punaviiniä
1
pala
salottisipuli
sellerinvartta
(1 rkl
maizenaa)

(suolaa, pippuria, sokeria)

Pilko salottisipuli ja sellerinvarsi. Paista hetki pannulla öljyssä. Lisää päälle paistoliemi (siivilöi tarvittaessa) ja punaviini. Anna kiehua hiljalleen sen aikaa, kun paisti vetäytyy. Voit siivilöidä kastikkeesta kasvikset pois. Suurusta halutessasi ja lisää tarvittaessa mausteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti